vrijdag 17 mei 2013

Gesprek met het UWV

Sinds 2 mei stond er een bericht in mijn UWV-werkmap, dat leidde naar een dode link. Dan denk je nog ach, storing. Nog een paar keer gekeken, maar nog steeds lou loene. Ik had eind april doorgegeven dat ik weer een baan had per de 13e. Keurig alle benodigde bescheiden meegestuurd. Maar een bevestiging kreeg ik maar niet. Tenzij dat bericht van 2 mei het was, maar dat kon ik dus niet zien.

Omdat ik alweer zag aankomen dat ik gewoon een uitkering zou blijven krijgen en dan weer moest gaan terugbetalen, liefst pas na jaren en via een onnavolgbare berekening, dacht ik dat het goed was om maar even te bellen.


Telefonade
Ik had een uiterst vriendelijke, lekker zuidelijk klinkende mevrouw aan de lijn.


"Jazeker, uw bericht 'hervatting werk' is aangekomen. Dat u nog geen bevestiging hebt gekregen, snap ik ook niet, dus ik doe de brief vandaag nog op de post."

"Prima. Maar wat staat er dan in dat geheimzinnige bericht van 2 mei?"


"Ah, dat gaat over uw werkhervatting. Er staat in (leest met verve en kort samengevat voor): 'hartelijk gefeliciteerd met uw nieuwe baan. Wij zullen uw uitkering stoppen op de door u aangegeven datum. Wij wijzen u erop dat u tot de dag dat u start met werken een sollicitatieplicht heeft. Als u daaraan niet voldoet, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering."

"Wat zegt u nu? Ik geef aan dat ik 13 mei ga beginnen en moet dan toch nog solliciteren tot en met 12 mei? Ik moest een contract meesturen en alles. Dan is toch duidelijk dat ik niet meer hoef te zoeken? Als ik nu meld dat ik ergens in augustus kan beginnen, kan ik me er, met moeite, nog iets bij voorstellen, maar ik ga voor 2 weken nog een baan zoeken?"

"Awel, das wel wat er in de brief staat. Ik vind het ook nogal raar voor die paar dagen, maar ja. Het spijt me."

"En bovendien, ik ben nu dus al begonnen en heb die 2 weken niet meer gesolliciteerd, want ik wist niet dat dat moest. Ik had immers de brief niet gekregen en had een bericht in mijn werkmap waar ik niet bij kon. Hoe kan dat trouwens?"

"Naja, per de datum dat u heeft gemeld dat u een baan heeft, eind april dus, is uw account afgesloten."

"Maar dat is toch niet zo? Ik zie toch nog dingen ook uit 2010 staan?"

"Ja maar toch is dat de reden".

"Ik krijg dus een bevestiging op een account dat vervolgens acuut wordt afgesloten. Dat is handig!"

"Ik ben heel blij dat ik het niet zelf verzonnen heb, mevrouw. Het is inderdaad niet erg logisch."

"Nou, stel dat ik nu voor die 2 weken dat ik niet gesolliciteerd heb gekort wordt, dan ga ik toch echt wel een beetje door het geluid."

"Dat kan ik me voorstellen. Ik maak een aantekening."

"Van dat ik door het geluid ga? Haha!"

"Haha, ook wel een idee. Nee, maar ik zorg dat ze weten dat u aan alle verplichtingen heeft voldaan. Dit kan zo niet."

"Zijn we het daarover eens."

"Zeker, een prettig weekend, mevrouw Buijs."

"Sterkte, mevrouw [afgeschermd], daar bij het UWV."

"Dank, ik moet nog enkele uren."


ottomannixreport.blogspot.nl/
Je zal er maar werken....